Wat zijn penny stocks?

Penny stocks zijn een type aandelen die zo genoemd worden omdat ze noteren aan een heel lage koers. Omwille van hun grote volatiliteit kunnen deze aandelen snel winst maar ook vaak verlies opbrengen. Waarom zou je als belegger je aandelenportefeuille diversifiëren met behulp van penny stocks? Hoe vind je dit type aandelen en welke penny stocks zijn koopwaardig?

Definitie van een penny stock

Een penny stock is een aandeel van een bedrijf dat tegen een heel lage beurswaarde noteert. Een penny is een Amerikaanse munteenheid die je kunt vergelijken met onze rosse centjes. Omdat deze aandelen vaak maar voor een paar centen noteren, worden ze penny stocks genoemd.

Bepaalde beleggers spreken van penny stocks zo lang een aandeel onder de één dollar noteert. De strikte definitie van de Amerikaanse Securities and Excange Commission spreekt hier weliswaar over een maximale waarde van vijf dollar per aandeel.

Penny stocks worden vaak per duizend tot tienduizend stuks per keer aangekocht. Bij veel banken kun je moeilijk deze penny stocks aankopen omdat ze niet op de traditionele beurzen noteren. Wie intensief in penny stocks wil beleggen opent best een rekening via een online broker.

Lees meerHoe kies je de juiste online broker?

Winst of verlies?

Penny stocks bevatten veel risico. Waarom is de beurswaarde van het bedrijf zo laag? Dat kan omwille van meerdere redenen. Misschien is het bedrijf in de opstartfase. Een klein nieuw bedrijfje dat zijn aandelen publiek wilt aanbieden. Of het bedrijf heeft recent ernstige financiële problemen ondergaan waardoor de waarde erg is gezakt.

Doe je onderzoek alvorens te beginnen beleggen in deze penny stocks. Kies niet zomaar een aandeel omdat de koers laag is, zoek naar de reden van deze lage notering. Een faillissementsrisico kan op zich ook opportuniteiten bieden. Een bedrijf kan op die manier een interessante, goedkope, overnameprooi worden, wat toch nog wat waarde kan geven aan je aandelen.

Bij een startup ga je na wat de slaagkansen zijn van het product of dienst, aangeboden door het bedrijf. Lees hun financieel plan, en ga na wat de koers is die het bedrijf wilt varen. Een bedrijf dat een zware cash burn heeft in de opstartjaren kan een groot risico betekenen. Wat als hun investeerders geen geld meer in het bedrijf willen pompen? Wie in penny stocks wil beleggen, moet goed zijn huiswerk doen.

Snelle winst en technische analyse

Het zijn ook een geliefd type aandelen voor daytraders die op zoek zijn naar snelle winst. Een penny stock bedrijf dat zijn bedrijfsresultaten bekendmaakt bijvoorbeeld, dat kan een grote invloed geven op de aandelenkoers. Naast je fundamentele analyse van het bedrijf maak je best ook gebruik van technische analyse om het ideale aan- en verkoopmoment te kiezen van deze penny stock.

Lees meerHoe word je een daytrader?

Goede traders in penny stocks kunnen in een paar dagen tijd vaak snelle winst maken. Een penny stock die noteert aan bijvoorbeeld 0,02 cent en stijgt met 0,01 cent, dat is nominaal een klein bedrag, maar procentueel win je hier maar eventjes 50% in een korte tijd. Omgekeerd loopt je verlies uiteraard ook zo snel op!

Hoe te vinden?

Je kunt een selectie van 2000 penny stocks terugvinden op de Russell 2000 Index. De totale index opvolgen kan interessant zijn om trends in de penny stocks te detecteren, maar een diepere studie kan enkele pareltjes opleveren.

Werk via een goede broker of zorg dat je software hebt om een diepe technische analyse uit te voeren. Koop penny stocks niet zomaar op gevoel, dan kan je even goed je centen vergokken in een casino. Penny stocks kunnen mooie winst opleveren voor wie bereid is zijn huiswerk te maken. Hou echter steeds de risico’s in het achterhoofd.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *