Jammer, je gebruikt een AD Blocker

Hoewel we weten dat advertenties soms vervelend kunnen zijn, zijn advertenties een bron van inkomsten. Gelieve je Ad Blocker uit te schakelen om de content te lezen. Wellicht vind je het de moeite.

Kort, onderhandelen loont. Voor veel mensen is het een drempel die ze moeten overwinnen. Vragen naar een korting lijkt bedelen, maar ook de rijkste mensen ter wereld willen de beste deal krijgen voor hun geld. Ook over instapkosten voor beleggingen bij de bank kun je onderhandelen. Elke euro uitgespaard, is een euro waar je niet hoeft voor te werken. Begin alvast maar al te trainen om een goede onderhandelaar te worden!

2% tot 4%

Vaak worden bij grootbanken instapkosten van 2% tot 4% gerekend voor fondsen, gestructureerde producten of pensioensparen. Als je dan bedenkt dat de doorsnee Tak 21 op vandaag gemiddeld 1% of 1,5% opbrengt, dan doe je eigenlijk verlies bij intekening, het duurt twee tot vier jaar alvorens je de instapkosten hebt terugverdiend. Dit is al te absurd.

Het zijn ook vaak de eerder veilige producten, met kapitaalsbescherming, waar de instapkosten het hoogst zijn. Dit blijken ook meestal de beleggingen te zijn die wat minder opbrengen als aandelen of meer risicovollere beleggingen. Onderschat zeker niet welke impact de instapkosten kunnen hebben op je uiteindelijke rendement op je belegging.

Marge op instapkosten

Banken nemen hun marges. De instapkosten die je betaalt voor hun beleggingen is niet hun enige inkomstenbron. Als je bijvoorbeeld je centen belegt in een fonds dat de bank zelf in beheer heeft, dan rekenen ze hier ook een jaarlijks beheerloon. Het beheerloon bedraagt gemiddeld tussen de 0,75% en 2%. Een jaarlijks terugkerende kost die ook van het rendement wordt afgehouden.

Bij fondsen die niet in eigen beheer van de bank zijn krijgt je bank een commissie van de fondsbeheerder. Ze verdienen dus ook twee keer aan jouw belegging. Ook bij gestructureerde beleggingen zijn er extra inkomsten voor de bank, naast de instapkost.

Hou dit in je achterhoofd als je gaat onderhandelen over instapkosten.

Lees meerWat je niet moet doen als je gaat beleggen

Doe je huiswerk

Als je voor advies bij een bank langsgaat, neem dan steeds het voorstel even mee naar huis om na te lezen. In de brochure vind je nog nuttige informatie terug over de verschillende kosten die deze belegging met zich meebrengt. Op deze manier kun je beter inschatten wat je kosten en je eventuele rendement kunnen zijn. Dit geeft je een betere argumentatie als je bij je bank gaat onderhandelen over instapkosten.

Kijk ook eens rond bij andere financiële instellingen. Er zijn bepaalde banken die lage of geen instapkosten rekenen voor fondsen, Rabobank, Deutsche Bank, de online banken als Keytrade en Binckbank, … Deze banken proberen hun kostenbasis zo laag mogelijk te houden. Je hoeft niet per se een rekening te openen bij bovenstaande banken, maar als je hun kostenstructuur kent, kun je deze gebruiken bij je onderhandelingen bij je eigen bank.

Lees meerHoe kies je de juiste online broker?

Lage intresten

Omdat de gelden op spaarboekjes en leningen vandaag nog maar weinig opbrengen bij banken, lijden ze hier een inkomstenverlies, ten opzichte van bijvoorbeeld tien jaar geleden. Vandaar dat klanten vaak worden geadviseerd om beleggingen aan te gaan. Zo kan de bank zijn inkomsten weer vergroten. Ze zijn actief op zoek naar beleggers. Jij als klant hebt dus de touwtjes in handen en banken zullen zeker bereid zijn om een lagere instapkost toe te staan.

Andere kosten

Vraag ook bij je bank wat hun algemene kostenbeleid is. Een jaarlijks bewaarloon is vaak ook onvermijdelijk. Je betaalt om een beleggersportefeuille aan te houden. Soms is dit één vaste kost, soms betaal je per belegging die er in je portefeuille zit. Sommige banken rekenen ook een commissie op uitbetaalde coupons van obligaties of gestructureerde beleggingen. Of nemen een marge wanneer ze een dividend uitbetalen.

Lees meer: Aandelenportefeuille: differentiëren of niet?

Allemaal kosten die knabbelen aan jouw rendement, onderhandelen over instapkosten loont!

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *