Beste manier om veel geld te verdienen

De Bloomberg miljardairsindex, de dagelijkse ranking van de 500 rijkste mensen ter wereld, waarvan de cijfers na elke beursdag geactualiseerd worden, legde eind december opnieuw de vinger op een aantal opmerkelijke feiten. Het mag dan geen verrassing zijn dat de rijken der aarde het afgelopen jaar weer een stuk rijker werden. De omvang waarmee hun fortuin toenam, is voor de gewone sterveling zoals jij en ik toch verbazend.

Indrukwekkend cijfer….

De 500 rijkste mensen ter wereld zagen volgens de Bloomberg miljardairsindex hun vermogen in 2017 met 1.000 miljard dollar toenemen. Samen zijn die 500 superrijken nu goed voor een vermogen van 5.300 miljard dollar.

Jeff Bezos, de rijkste man op aarde, zag zijn vermogen met bijna 100 miljard dollar stijgen. Dit komt neer op 65.000 euro per minuut. De toename van het vermogen van de supperrijken is bijna vier keer zo groot als in 2016. Toen voegden de 500 rijkste mensen van de wereld 237 miljard dollar toe aan hun vermogen. Met het bedrag van 5.300 miljard dollar bezitten die “happy few” dus meer dan dubbel zoveel dan het BBP van een land als Frankrijk, dat toch nog altijd de vijfde grootste economie ter wereld is. Het is een indrukwekkend cijfer dat ook de nodige wenkbrauwen doet fronsen bij zij die aanklagen dat de toenemende ongelijkheid de komende jaren voor aanzienlijke problemen kan zorgen.

….vooral te danken aan de stijgende beurskoersen

De belangrijkste oorzaak voor de indrukwekkende toename van het vermogen van de 500 rijkste mensen ter wereld ligt natuurlijk in het feit dat de wereldwijde beurzen het afgelopen jaar zo sterk hebben gepresteerd. De MSCI World Index boekte immers een winst van 20%. Om deel uit te maken van het selecte clubje van de 500 rijksten was volgens de Bloomberg-index dit jaar een bedrag nodig van 4,1 miljard dollar, terwijl vorig jaar nog 4,08 miljard volstond.

Lees meerOntdek de 20 rijkste Europeanen

Geld maakt geld

De resultaten van de Bloomberg-index bevestigen alvast nog maar het cliché dat geld, geld maakt. Als eigenaar of aandeelhouder van een bedrijf, kan je jaarlijks door de dividenden en door de waardestijging van de aandelen flink wat geld verdienen. Het verklaart ook waarom er tegenwoordig zo veel belangstelling is in om in startups te investeren. Wie het geluk heeft om in het beginstadium een tegen een relatief goedkope prijs een aandelenpakket te verwerven in een bedrijf dat het straks helemaal gaat maken, kan flink verdienen.

Ooit was Amazon een startup die mogelijkheden zag om retail dankzij het internet anders te gaan organiseren. Nu is Jeff Bezos de rijkste man ter wereld. Naar aanleiding van de bekendmaking van de miljardairscijfers van 2017 verklaarde Mike Rayn van de Amerikaanse vermogensbeheerder UBS Wealth Management tegenover Bloomberg dan ook : “Van alle raad die we onze klanten hebben gegeven dit jaar, was het belangrijkste: blijf investeren.”

Lees meerJeff Bezos: oprichter van Amazon en multi-investeerder

Ben je benieuwd hoe de vermogens van de rijksten in 2018 blijven evolueren ? Blijf dan vooral De Beleggersgids lezen.

Credit afbeelding: www.flickr.com/photos/home_of_chaos

Winnie Vincken

Winnie Vincken, MBA, heeft 20 jaar ervaring als interim manager, directeur en ondernemer in de digitale sector en e-commerce. Altijd al geïnteresseerd in innovatie, beleggen en investeren, kan hij met passie zijn visie op toekomstige ontwikkelingen over brengen. Winnie is eigenaar van De Beleggersgids Beglië, Investoweb en Investor Guide.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *