Hoe inspelen op de verwachte groei van de goudprijs

De recente berichten liegen er niet om: er wordt een stevige stijging van de goudprijs verwacht tegen 2020. Stelselmatige rentestijgingen met als gevolg ook een stijging van de inflatie: dit zijn de ideale ingrediënten voor een verhoging van de prijs van het gele edelmetaal. Wil je inspelen op deze verwachting? Dan kan je aan de slag met fondsen, trackers, aandelen of zelfs fysiek goud.

Trackers

Een tracker “volgt” de prijs van een onderliggend actief. Dit kan ook een groep van activa zijn. Zo kan je trackers kopen die exact de goudprijs volgen en niets anders. Er zijn ook trackers die een groep van goudverwerkende bedrijven volgen. Er zijn trackers met een multiplicator of die inspelen op een daling van de prijs. Lees steeds goed de benaming van de tracker. Hieruit kan al veel informatie worden afgeleid van het type tracker dat je wenst te kopen. Alle trackers uitgegeven in Europa zijn verplicht een KIID (Key Investor Information Document) te hebben, lees ook deze na om je te verzekeren van de strategie van de tracker.

Lees meer: Wat zijn de verschillen tussen een indexfonds en een ETF?

Een aantal interessante trackers voor beleggers in goud:

 • SPDR Gold Trust: een tracker met fysiek goud als onderliggende waarde. Volgt quasi volledig de koers van de goudprijs, enkel kosten uitgezonderd.
 • VanEck Junior Vector Gold Miners: tracker die kleine goudmijnen volgt. Opgelet, de prijs van deze tracker wordt niet enkel beïnvloed door de goudprijs, maar ook de waarde van de bedrijven waarin het belegt.
 • iShares Gold Producers UCITS: zoals de naam het zegt, ook hier beleg je in verwerkende bedrijven en ontginners. Hier neem je het bedrijfsrisico mee in de koers.

Fondsen

Ook via fondsen kan je beleggen in goud. Fondsen zijn over het algemeen iets duurder dan trackers, dit omdat fondsen meer actief beheerd worden. Ben je enkel op zoek om de fysieke goudprijs te volgen? Dan koop je beter een tracker of effectief een munt of goudstaafje. Wil je je investering wat diversifiëren en ook beleggen in ontginners of goudmijnen? Dan kan het een goede keuze zijn om een fonds te kiezen. Dankzij het actieve beheer ervan worden onderliggende activa goed opgevolgd. Bij een tracker is dit beheer minder actief.

Een aantal interessante fondsen voor beleggers in goud:

 • Blackrock Global Funds World Gold fund: een fonds dat hoofdzakelijk in aandelen belegt en minimale geldreserve aanhoudt momenteel. Wereldwijde spreiding met focus op Canada.
 • Investec Global Strategy Fund – Global Gold Fund: aandelenfonds met focus op goudmijnen en verwerkende bedrijven. Meer dan de helft belegd in Canada.
 • Lombard Odier Funds – World Gold Expertise: ook een fonds dat zich hoofdzakelijk op goudmijnen in Canada focust. Ongeveer 65% van de portefeuille is in deze regio belegd.

Aandelen

Wie liever zelf aan stockpicking doet kan zijn eigen aandelenportefeuille gaan samenstellen. Zoals hierboven duidelijk is, vele van deze goudmijnen of verwerkende bedrijven zijn te vinden in Canada. Voer zeker een degelijke technische analyse uit alvorens specifieke aandelen te gaan aankopen.

Een aantal interessante aandelen voor beleggers in goud:

 • Franco-Nevada Corp
 • Newmont Mining Corp
 • Randgold Resources Ltd
 • Agnico Eagle Mines Ltd
 • Newcrest Mining Ltd

Diversificatie

Een gespreide portefeuille is steeds belangrijk. Leg niet al je eieren in één mand. Bij edelmetalen wordt geadviseerd om ongeveer 10% tot 15% van je portefeuille hierin te beleggen. Let ook op, als je kiest voor trackers of fondsen, dan kan je vaak meerdere keren in hetzelfde bedrijf beleggen. Bekijk zeker steeds de top vijf van grootste bedrijven waarin een fonds of tracker belegt om teveel overlapping te vermijden.

Lees meerBeleggen in goud: de voor- en nadelen op een rijtje

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *