Als risico en rendement hand in hand gaan, dan wil je wel eerst eens weten hoeveel rendement er staat tegenover het risico dat je bereid bent te nemen. Het rendement op een termijnrekening is eenvoudig te berekenen maar hoe pak je dit aan als het gaat over vastgoed? Basis wiskunde en wat gezond verstand, kan je al een heel eind op weg helpen als je het rendement op vastgoed wil berekenen. Tel even met ons mee.

Jarenlang spaarde je een leuk kapitaal bij elkaar. Na enkele opties goed te hebben overwogen besluit je ervoor te gaan: investeren in vastgoed, dit is de belegging die het past bij jouw profiel. De zoektocht naar een geschikt pand, waarbij je vooral het belang van een goede locatie voor ogen houdt, verloopt voorspoedig en dan word je de vraag gesteld. Hoeveel rendement denk je te halen op jouw investering?

Je hebt rendement en je hebt rendement

Om er zeker van te zijn dat je geen appels met peren gaat vergelijken, moeten we het verschil kennen tussen de rendementen. Spreek je over het netto- of het brutorendement? Dat scheelt wel enkele procenten, dus om geen ontgoocheling op te lopen stel je dit best even duidelijk. Een nettorendement houdt rekening met de kosten, waar een brutorendement een oppervlakkige benadering is waarbij je de onmiddellijke uitgaven en inkomsten tegenover elkaar zet.

Brutorendement

Dit kan je heel snel berekenen door de huuropbrengst per jaar te delen door de aankoopprijs. Vermenigvuldig de uitkomst met honderd en je krijgt het brutorendement in percentages. Stel dat je een pand koopt voor 200.000 euro en je int ongeveer 1000 euro per maand, dan haal je een brutorendement van 6,0%. Maar dit is eigenlijk jezelf een rad voor de ogen draaien.

Nettorendement

Het nettorendement houdt, in tegenstelling tot het brutorendement, wel rekening met allerlei kosten. Dit is dan ook een realistischere uitkomst voor jouw investering. Wie een woning aankoopt, zal geconfronteerd worden met heel wat extra uitgaven bovenop het aankoop bedrag van het vastgoed. Zo zijn er de registratiekosten, de notariskosten, eventuele bank- en dossierkosten en ga zo maar door. Uiteraard kan je niet blind blijven voor deze uitgaven en hebben ze een invloed op jouw rendement.

Wie investeert in een ander type vastgoed (met ander type vastgoed bedoelen we geen tweede eengezinswoning), die kan ook nog af te rekenen krijgen met andere kosten. Een serviceflat kan bijvoorbeeld gepaard gaan met beheerslasten. Of de eigenaar van een studentenkot moet misschien een bijdrage betalen aan een rentmeester. Ga daarom goed na welke kosten er bij jouw type van vastgoedinvestering bij komen kijken. Enkel zo kan je ze meenemen in de berekening van je vastgoedrendement.

Niet alleen extra uitgaven drukken op het rendement maar ook minder inkomsten beknibbelen op jouw return. Daarom is leegstand dé grote vijand van jouw rendement. De kosten blijven op peil maar de inkomsten vallen weg. Het is dus van wezenlijk belang dat je een pand kiest dat aanspreekt bij de doelgroep én gelegen is op een uitstekende locatie. Enkel zo kan je huurders overtuigen om te kiezen voor jouw pand én daalt de leegstand met positieve gevolgen voor het rendement.

En wat met de meerwaarde?

De meerwaarde is geen zekerheid, de huuropbrengsten zijn dat min of meer wel. De huuropbrengsten zijn een rendement wat al opnieuw kan geïnvesteerd worden en zo een hefboomeffect kan resorteren. Helaas is de meerwaarde onzeker en bovendien niet beschikbaar op korte termijn. Je beschikt er pas over wanneer de huuropbrengsten ophouden. Op die lange termijn is het rendement van de meerwaarde voor vastgoedinvesteringen niet in te schatten. Hou er daarom geen rekening mee bij het bepalen van het rendement.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *