Iedereen houdt wel van een beetje geld verdienen. En welke sector is dan beter geschikt om dat spaarpotje weer wat voller te krijgen dan de vastgoedsector? Maar dan rijst natuurlijk de vraag hoe je dat nu exact moet doen: geld verdienen met vastgoed? Daarbij zijn er twee strategieën die heel wat kunnen opbrengen zonder al te veel risico’s: herstellen en verkopen of kopen en verhuren. Wat zijn de voor- en nadelen van beide manieren en wat levert jou nu aan het eind van de dag het meeste op?

Herstellen en verkopen

Er zijn dezer dagen tal van programma’s op televisie die draaien rond deze manier van werken. Maar naast spannende tv is het ook gewoon, mits goed gedaan, een enorm lucratieve investering. Zo bedroeg de gemiddelde winst van verkochte huizen doorheen het eerste kwartaal van 2016 maar liefst 55 000 euro. Voor sommige investeerders bedroeg de return zelfs bijna 50%. Cijfers om van te duizelen.

De voordelen van deze strategie

Buiten het evidente voordeel van veel geld verdienen zijn er nog een aantal redenen waarom deze aanpak in de vastgoedsector wel eens iets voor jou zou kunnen zijn.

Het is goedkoop

De meeste investeerders actief in deze branche leggen de focus op eigendommen die zeer goedkoop in aankoop zijn. Denk aan eigendommen die geveild worden, huizen in verval, … De gouden regel? Zoek naar huizen die verkocht worden onder de marktwaarde.

Het gaat snel

Een huis kopen, de herstellingen doorvoeren en klaar is kees. De gemiddelde doorschuiftijd tussen de aankoop en de verkoop van een eigendom is volgens professionals 6 maanden. Het kapitaal dat je geïnvesteerd hebt blijft dus geen eeuwen vastzitten en bovendien krijgen marktfluctuaties weinig kans.

En de nadelen?

De herstelkosten

Herstellingen doorvoeren aan een huis kan een dure zaak zijn. Hierbij kan je in de kosten snijden door een deel zelf te doen maar op lange termijn en bij grote projecten is dat onbegonnen werk. Zoek dan ook een aannemer die betrouwbaar is. Vergeet ook nooit: tijd is geld.

Complicaties

Het niet bezitten van de nodige vergunningen, elektrische problemen, een eigendom dat er erger aan toe is dan gedacht en ga zo maar door. Het kan allemaal je budget serieuze klappen toebrengen. Voer dan ook eerst een grondig onderzoek uit voor je tot een aankoop overgaat.

Kopen en verhuren van vastgoed

Een recent onderzoek door experts wees uit dat huurprijzen sneller aan het stijgen zijn dan de aankoopprijzen voor eigendommen. Het logische gevolg? Verhuren wordt interessanter.

De voordelen van verhuren

Een vast inkomen

Elke maand komt een vast bedrag jouw richting uit. Een bedrag dat niet alleen jouw hypotheekkosten beslaat maar ook alle andere kosten die met het huis te maken hebben en nog een klein beetje winst.

Voor de lange termijn

Vastgoed gaat op de lange termijn enkel omhoog in waarde. Je hebt dus een investering gedaan die elk jaar opnieuw weer dat tikje meer waard is.

De nadelen van verhuren

Het onderhoud

In de eerste plaats ben je verantwoordelijk voor alles wat er mis is met het eigendom. En dan kan heel wat zijn. Bovendien is het vinden van betrouwbare huurders ook geen sinecure.

Vastgezet kapitaal

Heel wat van jouw kapitaal zit vast in het eigendom. Dat betekent dan ook dat je eventueel andere investeringskansen mist.

Wees voorzichtig

Geld verdienen met vastgoed is zeker en vast een mogelijkheid. Maar let goed op en ga niet te enthousiast te werk. Zonder voorkennis in de sector springen kan wel eens voor een serieuze gescheurde broek en gebroken dromen zorgen.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *