Geld verdienen met vastgoed kan op verschillende manieren. Het vergt wat lef, combineer dit met een slimme aanpak en een goede analyse van de markt, en je bent al een flink eind op weg. Je hoeft echt geen econoom te zijn om geld te verdienen met vastgoed. Let maar even goed op!

Nooit gedacht dat je ooit zou overwegen om te investeren in vastgoed? Wel, je bent vast niet alleen. De financiële markten dwingen ons er massaal toe om andere oplossingen te vinden voor onze spaarcenten. Centrale banken zetten particulieren het mes op de keel om geld in de economie te pompen. Spaarders hebben heel wat opties, met een ruim scala aan risico’s en daaraan verbonden rendementen.

Investeren in vastgoed is binnen dit aanbod aan producten waarschijnlijk een van de opties met het minste risico. Hoewel resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor prestaties in de toekomst, kan je toch altijd rekenen op een risicospreiding bij een investering in vastgoed. Wie geld wil verdienen met vastgoed doet dit immers op twee manieren: enerzijds is er het huurrendement (maandelijks betaalt de huurder jou een vergoeding om het pand te gebruiken) en anderzijds is er de meerwaarde op vastgoed (doorgaans stijgen vastgoedprijzen maar daar is geen enkele garantie voor).

1. Direct geld verdienen met vastgoed

Een goede huuropbrengst is van heel wat zaken afhankelijk. Een goede prijsbepaling van het huurgeld is een zeer belangrijke factor, met andere woorden hoeveel huur vraag ik voor mijn huis of appartement? Op de huurschatter van de Vlaamse Overheid vind je heel wat richtlijnen en een handige tool terug: https://www.woninghuurprijzen.be

Een andere belangrijke factor is de bezettingsgraad. Je wil jouw pand niet leeg zien staan. Leegstand staat onverbiddelijk synoniem met een lager rendement. Om jouw rendement op peil te houden zorg je er dus best voor dat jouw huis of appartement altijd verhuurd is. Enkel op deze manier bereik je een maximaal rendement. Onontbeerlijk voor een hoge bezettingsgraad is een uitstekende locatie. Hoe beter jouw vastgoedbelegging gelegen is, hoe makkelijker het verhuurd zal geraken.

Idealiter is de huurprijs hoog genoeg om er jouw -eventuele- woonlening mee af te betalen. Op die manier betaalt de huurder het pand af. Eens de schuld ten opzichte van de bank is afbetaald, begint de teller pas echt te lopen.

2. Geld verdienen met vastgoed dankzij de meerwaarde

Jaar na jaar lees je: vastgoedprijzen stijgen (licht). En elk jaar opnieuw hoor je zwarte gedachten over de vastgoedmarkt in België. De goede tijden zijn bijna voorbij, de prijzen zullen niet blijven stijgen, de vastgoedmarkt zit in een reuzezeepbel. Tot op heden is daar helemaal niks van te merken. Toch maken we de realistische kanttekening, zoals bij elk financieel product zegt het verleden niks over de toekomst.

Evolutie vastgoedprijzen België

We stellen wel vast dat in 1996 een woonhuis gemiddeld 65.000 euro kostte in België en 20 jaar later ligt het gemiddelde al op 205.000 euro. Een vastgoedbelegging is er eentje van lange adem en de afgelopen decennia bewezen dat er heel erg mooie rendementen te behalen zijn dankzij de meerwaarde. En dan laten we nog de huuropbrengsten buiten beschouwing.

(Lees ook: Hoe kan je meer geld verdienen met jouw vastgoedbelegging)

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *