De waarde van landbouwgrond neemt alsmaar toe. Zoveel is zeker. Onze aardbol die vergroot nu eenmaal niet maar de vraag naar extra gronden neemt omwille van allerlei redenen gestaag toe. De landbouw verkeert dan misschien wel in ademnood, een belegging in waardevolle landbouwgrond kan nog altijd het overwegen waard zijn.

Over de exacte waarde van een are, hectare of vierkante meter landbouwgrond kan je lang palaveren. Feit is dat de waarde van een stuk landbouwgrond van ontzettend veel factoren afhankelijk is.

Dit zijn de factoren die mee de waarde van landbouwgrond bepalen:

  • De nieuwe bestemming van de landbouwgrond: soms wordt landbouwgrond ook gekocht om de tuin uit te breiden. Dan zoeken boer en aankoper een compromis. Gangbaar is het om meer te vragen voor landbouwgrond wanneer de nieuwe bestemming een uitbreiding van een tuin betreft.
  • De pachtsituatie van de landbouwgrond: al de pachter nog maar net begonnen is aan een nieuwe termijn van negen jaar en de koper hoopt op een directe bruikbaarheid, dan zal dit ongetwijfeld zijn invloed kennen op de verkoopprijs en de waarde van de landbouwgrond.
  • De ligging van de landbouwgrond: of het nu gaat of een residentiële villa, reguliere bouwgrond of landbouwgrond, de locatie van het vastgoed is altijd een van de belangrijkste parameters voor de waarde. De landbouwkundige regio is dus van groot belang voor de waarde van de landbouwgrond.
  • Bijzonderheden van het areaal: landbouw en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch kunnen heel wat natuurelementen een invloed hebben. Een landbouwgrond op een heuvelflank of met een waterloop zijn bijzonderheden die zo de prijs kunnen drukken of stuwen, afhankelijk van de wensen en eisen van de koper.
  • De staat van de landbouwgrond: net zoals bij andere vastgoedtypes is het onderhoud van de landbouwgrond doorslaggevend voor de waarde ervan. Een goed onderhouden perceel landbouwgrond zal een grotere waarde kennen dan een overbemest stuk landbouwgrond.

 

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *